Cast Introductie: Marchano Sarijoen


Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Marchano Sarijoen.

Steven Tips Photography

Hoe zou je jezelf voorstellen?

Hoi, ik ben Marchano en ik ben 25 jaar oud. Ik ben een bewegingskunstenaar, mijn specialisatie ligt in podiumoptredens en battles, voornamelijk in animatie en popping. Dat gezegd hebbende, neem ik elementen van krump, locking en hip hop, maak er bepaalde elementen van en voeg ze toe aan de popping-structuur. Ik vertegenwoordig Cypher Active Den Bosch, V Mafia Utrecht, en Funny Bones Crew uit LA 818. Ik geniet gewoon van mijn reis als danser en beweeg gewoon, eigenlijk.

Wat is jouw achtergrond / jouw cultureel erfgoed?

Nou, om te beginnen zijn beide van mijn ouders Javaans-Surinaams. Door immigratie en kolonisatie kwamen veel Javanen naar Suriname. Ik ben geboren in Paramaribo, in het huis van mijn oom, maar ben hier in Nederland opgegroeid sinds mijn moeder me als baby van één of twee jaar oud hierheen bracht. Zelf ben ik naar Suriname geweest toen ik ongeveer 13 jaar oud was. Ik ben trots op mijn Javaanse achtergrond en op mijn Surinaamse opvoeding. Ik spreek Sranan Tongo, geen Javaans, en het grootste deel van van mijn familie woont nog steeds in Suriname. 

Oma (Maria Karjasemita), opa (Legidjo Sarijoen), tante (Louise Sarijoen), tante (Claudia sarijoen), moeder (Olga Sarijoen)

Ik woon met mijn oma, Maria Karjasemita, ze heeft een hartkwaal, dus ik zorg nu voor haar. Ik heb ook een 18-jarige zus, Suriyanti Sarijoen. Tegelijkertijd weet ik niet veel over mijn biologische vader. Zijn naam is Jimmy. Mijn echte vader, die me heeft opgevoed en goede begeleiding heeft gegeven, is Donny Tirtaredja. Het is allemaal ingewikkeld en niet erg duidelijk voor me. Het is moeilijk geweest om naar mijn stamboom te kijken en te zien waar mijn link is. Ik probeer er nog steeds helderheid in te vinden, maar dat is lastig omdat er veel onduidelijkheden en geheimen in mijn familie zijn geweest. Misschien biedt de volgende reis naar Suriname ook voor mij de mogelijkheid om deze vragen te beantwoorden, ook via dans en beweging. Het is een godsgeschenk, dus ik moet er iets mee doen, vooral als het om deze vraag gaat.

Hoe heeft jouw unieke culturele achtergrond invloed gehad op jouw benadering van dans en beweging?

Hell yeah. Vooral de Javaanse stijl, de Jaran Kepang (Kuda Lumping) dans, van Java. De eerste keer dat we naar Suriname gingen, haalde ik inspiratie uit die beweging. De manier waarop ze bewegen is een viering van vrijheid en een ritueel van de echte Javaanse cultuur. Je kunt leven, ademen en levendig zijn, en het beste is dat het in de oude tijden werd gebruikt als een manier om de koning te aanbidden. Ik ben er nog steeds low key onderzoek naar aan het doen. De vrouwen van de familie die daar in Suriname zijn, maakten vaak een kleine Jaran Kepang-voorstelling. Mijn nichtjes en de vrouwen trokken een sarong aan en voerden de Jaran Kepang-dans uit. Destijds vond ik het niet rauw genoeg, maar ik heb mijn perspectief veranderd omdat de manier waarop ze bewegen een vorm van feminisme is. Het is ook een manier om emotioneel open te zijn. Toen ik eenmaal begon te dansen, merkte ik dat ik het in mijn dans- en bewegingskwaliteiten verwerkte.

Mijn dansreis begon echt toen ik ongeveer 12 was, op de basisschool. Tegelijkertijd was ik erg into vechtsporten. Ik was een Muay Thai-vechter tot ongeveer mijn 17e. Rond mijn 14e kreeg ik voor het eerst te maken met Dragon House op YouTube. Dansers uit Atlanta, NONSTOP was de eerste jongen die ik zag glijden met zijn voeten, bewegen als een slang, waving en het was geweldig. Mijn neven Grayson en Jeremy en ik begonnen al die video’s te kijken en wilden hetzelfde doen. Wij drieën gingen naar een open jamsessie bij Mark Snels in Den Bosch, en de rest is geschiedenis. Shoutout naar Jeffrey, die me kennis liet maken met popping, en Jared, die me kennis liet maken met animatie. 

Wat leidde je naar de cast van CREOLE? Hoe is de ervaring tot nu toe voor jou geweest?

Om mijn bestemming te zoeken en antwoorden te vinden over mijn erfgoed en welke invloed creolisering heeft gehad op ons volk. Ik ben opgegroeid in Nederland, maar mijn hart is in Suriname. Ik heb veel verhalen gehoord over mijn achtergrond, maar deel uitmaken van CREOLE is een enorme kans voor mij om mijn eigen afkomst echt te begrijpen. Het is wie ik ben. Ik voel me zo dankbaar voor mijn voorouders uit Java, en ik wil deze kans benutten om meer te weten te komen over ons erfgoed. Vooral in mijn opvoeding met verschillende perspectieven van Surinaamse en Javaanse cultuur. Ik denk dat we in deze tijd allemaal meer moeten worden onderwezen over wat we voelen, wat er historisch is gebeurd en waar creolisering over gaat.

Is er een speciale boodschap die je zou willen delen?

In de hedendaagse maatschappij moeten we kalm blijven in onze geest en onze eigen vrijheid creëren. Wees dankbaar hier te zijn.

Marchano met zijn opa (Legidjo Sarijoen)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *