AVATĀRA winnaar Zwaan Meest indrukwekkende dansproductie


Dansgezelschap IRC wint tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 29 september een Zwaan voor hun meest recente voorstelling AVATĀRA, een coproductie met Duda Paiva Company.

Meesterpoppenspeler Duda Paiva en choreograaf Shailesh Bahoran (Duda Paiva Company & Illusionary Rockaz Company) hebben de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie gewonnen voor de bejubelde coproductie AVATĀRA. In de voorstelling vertellen dansers en foam sculpturen samen een verhaal over alteregos, superkrachten en halfgoden. Een cast, die bestond uit dansers die hun strepen verdienden in popping, breaking en moderne dans, gingen op zoek naar de magie van de levensadem.

AVATĀRA ging op 21 oktober 2022 in première in Stadsschouwburg Utrecht, en markeert de eerste samenwerking tussen IRC en DPC. 

“AVATĀRA heeft de jury zeer geraakt. De organische mix van de poppen van Duda Paiva en de menselijke dansers van IRC overtuigt volledig en vormt een ideale vertolking van het gegeven van een zelfgecreëerd alter ego. De makers laten veel ruimte voor de eigenheid van iedere danser, waarbij de interactie met de poppen indrukwekkend is. Deze prachtige, op maat gemaakte, danspartners versterken de belangrijkste kenmerken van het zelf geconstrueerde ‘ik’ en dagen de dansers uit om dat lichamelijk te doorvoelen. In een spiegelpaleis van identiteiten toont AVATĀRA ontroerende, beklemmende, spannende en humoristische invalshoeken op het lichaam en de ups-and-downs in het leven.”

Het is niet de eerste prijs die het jonge dansgezelschap IRC in de wacht wist te slepen. In 2017 won Shailesh Bahoran de innovatieprijs van Nederlandse Dansdagen voor zijn pitch REDO. Twee jaar erna won Redouan Ait Chitt als eerste breaker ooit de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in de uiteindelijke productie  REDO en afgelopen jaar werd Shailesh Bahoran genomineerd voor zijn solovoorstelling KISHAN. 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *